Okonomiyaki – japonská „pizza“

hladká mouka 200 g (nebo lépe přímo mouka na okonomiyaki); zelí 250 g – může být pekingské zelí, čínské zelí, nebo klasické bílé zelí; při použití čínského či pekingského odkrojíme zelené konce listů a použijeme pak na obložení; jarní cibulka 1 svazek – světlá část přijde do těsta, zelené konce pak na obložení; nakládaný zázvor 1 lžička; prášek do pečiva 1 lžička; vejce 4 ks (správně do těsta patří pouze 2 vejce a soudržnosti těsta se dosahuje nastrouhaným japonským yamem; ale ten se v Čechách špatně shání, proto soudržnost dodá více vajec); voda 200 ml (místo vody lze použít dashi); mirin 1 lžíce; saké 1 lžíce; sůl špetka; dále je možné do těsta vmíchat další ingredience podle chuti, např. pokrájenou chobotnici, krevety, strouhaný sýr či další; olej na smažení; plátková šunka nebo slanina nebo velice tenké plátky masa; omáčka Okonomiyaki (v Čechách se dá koupit ve specializovaných prodejnách. Našla jsem pro případ nesehnatelnosti holandský návod na domácí výrobu zde – ve stručnosti přeloženo spočívá v krátkém svaření kečupu, worcesterové omáčky, dijonské hořčice, mirinu, cukru a světlé sojové omáčky); zelené konce jarní cibulky; případně zelené části listů zelí; japonská majonéza (v Čechách se dá koupit od firmy Kikkoman. V případě nesehnatelnosti lze nahradit majonézou smíchanou se světlou sojovou omáčkou a trochou citronové šťávy); dále podle chuti vločky bonito a aonori řasa

Zelí nakrájíme na jemné kostičky. Můžeme ho také nastrouhat. Jarní cibulku jemně nakrájíme. Zázvor nasekáme. Smícháme mouku s práškem do pečiva, přidáme vodu, vejce, mirin, saké a rozmícháme. Zamícháme nakrájené světlé části zelí, světlé části cibulky, zázvor a trošku osolíme. Můžeme přidat další ingredience dle chuti (viz. seznam surovin). Rozpálíme olej na pánvi, do středu pánve naneseme čtvrtinu těsta a vytvarujeme do silnější placky. Povrch poklademe plátky šunky, masa či slaniny. Ztlumíme a smažíme nepříliš rychle. Poté otočíme a smažíme po druhé straně (tím se opeče i případné maso). Když je placka propečená, překlopíme ji na talíř. Potřeme omáčkou Okonomiyaki, posypeme zelenou částí cibulky a případně zelí. Pocákáme majonézou a podle chuti můžeme ještě posypat bonito vločkami a řasou. Totéž provedeme s dalšími třemi částmi těsta. Pokud máme hodně velkou pánev, dá se udělat velká placka z celé dávky těsta najednou. Okonomiyaki znamená v překladu zhruba „usmažené vše, co mám rád“ – takže není třeba se omezovat v přidávání zajímavých ingrediencí do těsta:)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *