brambory 750 g; šunka 100 g; krvavec menší svazek listů; pažitka svazek (včetně květů); vejce 4 ks; ocet 8% 50 ml; olivový olej 3 lžíce; jablkový ocet 2 lžíce; sůl a pepř
Brambory uvaříme ve slupce, necháme 10 minut zchladnout a oloupeme. Pažitku a krvavec omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kousky. Smícháme v salátové míse s olejem, octem, solí a pepřem. Brambory nakrájíme na silnější plátky a ještě teplé vsypeme do mísy a šetrně promícháme se zálivkou, aby se plátky moc nepolámaly. Nakrájíme šunku a přidáme k bramborám. V rendlíku přivedeme k varu vodu s octem a připravíme ztracená vejce, jak se popsáno v kuchařce v rp. 1. Salát servírujeme vlažný, na salát položíme ztracené vejce, lehce ho vidličkou natrhneme a posypeme solí a pepřem. Krvavec menší /Sanquisorba minor) patří do čeledi růžovitých. Má zpeřené stálezelené lístky a květy připomínají „šištičku“ (viz. foto – vlevo vedle misky). Voní trochu jako směs okurky a oříšků, chutná svěže okurkově. Roste na suchých místech celkem hojně v celé ČR. Používá se jako léčivka (klasicky na rány), ale i jako koření a zelenina. Oblíbený je v USA, kde se používají i vyšlechtěné zeleninové kultivary krvavce. jeho blízkým příbuzným je krvavec toten, který se dá také použít jako koření, ale má vyšší obsah účinných látek, takže by se neměl konzumovat v moc velkém množství.