Mazanec

pohanková mouka 100 g; amaranthová mouka 40 g; cizrnová mouka 15 g; rýžová mouka 40 g; kozí máslo 30 g; cukr krupice 30 g; droždí instantní 6 g; vejce 1 ks; voda 80 ml; směs opraných rozinek namočených v rumu, loupaných mandlí a kandovaného oranžátu (lze použít i jen rozinky) 140 g; vanilkový extrakt; žloutek na potření; mandle na posypání

Předem rozinky opereme a namočíme do rumu. Plech pokryjeme pečicím papírem. Promícháme všechny mouky s cukrem, solí a instantním droždím. Máslo rozpustíme. K moučné směsi přilijeme rozpuštěné máslo, lehce rozšlehané vejce s vodou a přisypeme rozinky s mandlemi a oranžátem. Vypracujeme těsto, které je poměrně hutné (pokud by bylo řídké, přisypeme pohankovou mouku). Na plech vytvarujeme bochánek, povrch potřeme žloutkem a posypeme mandlemi. Necháme na plechu kynout asi 30 minut, mazanec nesmí překynout. Vložíme do studené trouby, pustíme ji na 200 st. a od dosažení této teploty pečeme přibližně 20 minut.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *