Norimberské perníčky Elisen Lebkuchen – Německo

vejce 2 ks; cukr krupice 200 g; citronát 40 g; oranžát 40 g; mleté lískové oříšky nebo mleté mandle i se slupkou 220 g; kůra z 1 malého citronu; šťáva z 1 malého citronu; hřebíček 4 ks; skořice 1 lžička; muškátový květ špetka; kardamom 1/4 lžičky; jako podklad pro bezlepkovou variantu buď nic, nebo rýžový papír (pro lepkovou pekařské oplatky); čokoláda na polévání

Oranžát a citronát velice jemně nasekáme. hřebíček roztlučeme v moždíři. Vejce s cukrem vyšlehámedo pěny. Vešleháme všechno koření. Stěrkou vmícháme oranžát, citronát, strouhanou kůru, citronovou šťávu a mlené mandle či ořechy. Na plech pokrytý papírem buď rozložíme rýžový papír, nebo nedáváme nic (z pečicího apíru se dají perníčky po vychladnutí bez problémů sloupnout). Děláme malé hromádky průměru asi 3 cm (u lepkové varianty natíráme hmotu na oplatky). Plech necháme 3 hodiny odležet. Poté upečeme při 155 st. asi 25 minut. Vychladlé snadno odrolíme od přečnívajícího rýžového papíru. Vychladlé namáčíme do čokoládové polevy.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *