Vejce s kerblíkem a pampeliškami

vejce 8 ks; kerblík 10 listů; pampeliškové květy 2 ks; creme fraiche 1 lžíce; sůl; pepř

Vejce uvaříme natvrdo a necháme vychladnout. Oloupeme, podélně rozpůlíme a žloutky přendáme do misky. Rozmačkáme je vidličkou, přidáme creme fraiche a hladce rozmícháme. Kerblík nasekáme, z pampeliškových květů otrháme okvětní lístky. zamícháme do směsi, podle chuti osolíme a opepříme. Naplníme do bílkových mističek a podáváme s tmavým chlebem. Kerblík třebule (Anthriscus cerefolium) je bylina z čeledi miříkovitých. Dříve se v Čechách používal v kuchyni zejména pod názvem třebule. Nejchutnější jsou mladé jarní lístky. Pozor na přímý sběr v přírodě – poměrně podobné listy má prudce jedovatý bolehlav plamatý a i další jedovaté miříkovité rostliny, jako krabilice mámivá a tetlucha kozí pysk. Kerblík se dá snadno vysít na zahrádku (je to stínomilka) a je to tak bezpečnější.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *