Křehký koláč s povidly a marcipánem

tuk 110 g (buď jen sádlo, nebo sádlo napůl s máslem); žloutky 2 ks; sůl špetka; cukr moučka 55 g; pohanková mouka 90 g; jahelná mouka 40 g; cizrnová mouka 15 g; povidla 100 g; marcipán 100 g; sníh ze 2 bílků, špetky soli a 30 g cukru

Tuk necháme při pokojové teplotě zcela změknout. Utřeme ho s cukrem, pak zatřeme žloutky a sůl. nakonec zapracujeme všechny mouky. Na plech pokrytý pečicím papírem roztlačíme těsto do oválu silného 5 mm s lehce zvýšenými kraji (nebo použijeme koláčovou formu, je ale potřeba vyložit ji papírem, jinak se koláč při vyndavání bude strašně drobit). Potřeme povidly. marcipán vyválíme do ozdobných tvarů (zde válečky a kuličky) a naskládáme je na povidla. Z bílků se špetkou soli začneme šlehat sníh, v polovině šlehání přidáme cukr a šleháme, až se rozpustí a sníh je tuhý. Sníh ozdobně nastříkáme na koláč. Pečeme při 160 st. 15 minut, pak ztlumíme na 140 st. a dopečeme (aby se nepálil sníh).

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *