Mřížkový škvarkový koláč

pohanková mouka 80 g; jahelná mouka 50 g; rýžová mouka 50 g; cizrnová mouka 20 g; sůl špetka; škvarky 90 g; cukr moučka ovoněný vanilkou 50 g; voda 70 ml; pikantní marmeláda (zde rybízový rool) nebo povidla cca 100 g

Škvarky necháme alespoň hodinu předem při pokojové teplotě zteplat. Potom je jemně umeleme nebo rozmixujeme. Mouky smícháme s cukrem a solí, přidáme je ke škvarkové hmotě a vypracujeme drobenku. Přilijeme vodu a prohněteme do hladkého těsta. 2/3 těsta rozválíme a buď vyložíme koláčovou formu, nebo položíme na plech (na plechu je potřeba vytvarovat lehce zvýšené okraje, aby džem nevytekl). Potřeme džemem nebo povidly. Ze zbylého těsta válíme tenké válečky a skládáme mřížku. Pečeme při 160 st. asi 25 – 30 minut.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *