Pohankovo-rýžový chléb

pohanková mouka 160 g; rýžová mouka hladká 60 g; cukr krupice 1 lžička; droždí instantní půlka sáčku; sůl 1/3 lžičky; kmín 1/3 lžičky; ocet 1 lžíce; studená voda 250 ml

Formu na chléb vyložíme pečicím papírem. Já peču ve formě na paštiku (viz foto), pro formu na biskupský chlebíček je potřeba dávku ztrojnásobit. Smícháme mouky, droždí, cukr, sůl a kmín. Přilijeme ocet a vodu a mícháme alespoň 5 minut tak, že vařečkou „podmícháváme“ vzduch, aby se ho do tsta dostalo co nejvíce. Pak nalijeme do formy a necháme při pokojové teplotě kynout cca 90 minut, až se těsto zvedne přibližně o čtvrtinu. Pak vložíme do studené trouby, zapneme ji na 200 st. a od okamžiku, kdy se vyhřeje, pečeme 30 minut. Zkontrolujeme, zda je dopečený, pokud ne, ztlumíme na 170 st. a ještě 10 – 15 minut dopečeme. Po upečení vyjmeme z formy a necháme vychladnout na mřížce.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *