Vykrajované cukroví lineckého typu

kakaové máslo 40 g; slunečnicový olej 30 ml; vlašské ořechy 40 g; sůl špetka; cukr moučka aromatizovaný vanilkou 60 g (nebo cukr + dřeň z půlky lusku) 80 g; rýžová mouka 50 g; amaranthová mouka 20 g; jahelná mouka 70 g; škrob 30 g; voda 50 – 60 ml

Do porcelánové mísy dáme kakaové máslo a v mikrovlnné troubě ho pomalu rozpustíme (nebo v kovové míse ve vodní lázni). Přilijeme olej a smícháme oba tuky. Ořechy ustrouháme na struhadle nebo umeleme mlýnkem. Nesekáme v sekáčku, těsto by pak bylo extrémně nesoudržné. Smícháme ořechy, cukr, sůl, všechny druhy mouky a škrob a přisypeme k tuku. Vypracujeme drobenku. Přilijeme tolik vody, aby se těsto stalo tvárným (cca 50 ml). Necháme 15 minut odležet. Těsto vodu částečně vsákne a pokud se opět drobí, přilijeme ještě trošku vody. Pracovní plochu poprášíme škrobem, rozválíme na tloušťku 3 – 4 mm a vykrajujeme. Pečeme při 165 t. asi 12 minut. Vychladlé spojujeme šípkovou marmeládou nebo rybízovým rosolem.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *